Welcome

Messages

Beyond


Links
Rahmat ujian | Thursday, December 12, 2013



Assalamualaikum~
Hey everyone! It's been like too long, man, since my last post. Heheh but now, knowing that I'm done with SPM (yeehaa!) insyaAllah, I'll have the chance to update quite frequently :)

Sooo for the start, I'd like to share a story. It might be inspiring, only to those who put in their thoughts into this , insyaAllah ^^,

But before that.. ade orang kata ni blog omputeh? Hahah takde laaa. Saja je kalau ade mood nk tulis English, tulis la dalam English. Kalau rasa nk luahkan dlm bhsa ibunda, pakai bhsa ibunda. Tapi stakat ni bhsa arab tak mampu lg lah, eheh :P

Alkisahnya, baru ni lepas trial kita (kita? saya? ana? Hahah whatever la eh ) apply DQ. Yes, Darul Quran. Lepas isi borang online, alhamdulillah, dapat pegi interview. One of the best experiences in my life, to have a chance to see what was it like, the atmosphere in Darul Quran. Subhanallah, mmg cantik. The best part about DQ, for me, is of course the mosque. Yappa yang sebelah tasik tu. And alhamdulillah, the interview was quite exhilarating for me. I ingat lagi, waktu atas bas on the way back to KISAS, I was pondering , " Kalau tak dapat DQ pun takpe, sbb alhamdulillah rasa seronok sgt even dpt pegi interview je pun. Dapat pijak bumi DQ pun, I dah rasa ketenangan dan barakah kat sana tu :) ".

And the storyline goes on.. till early in December. Dapat tahu yang dah boleh check DQ. And it turned out that I didn't get the offer to DQ, sobs :'( . At that time, I was quite sad. Quite ke? Big time kot. Hahah. Heart broken la senang kata. Maybe because I've been putting my hopes into it. Ngeh. Soo.. the first person I called was Didie, then Hajar and then Aten. Huhu. At that time, I couldn't hold back my tears. I'm not that type of girl who'd cry easily , you know. But this time, I knew it was a test from Him.

After I've calmed down a bit, then I was sitting alone, thinking. Why turn to other people, when He was the one who puts you in a test, and He shall be the one who would show you the way out? I knew that. "He who puts you to it, shall put you through it". True, so undeniable. So here's the miracle part. Heheh :)

I've been doing this for a few times before. Camni, kalau waktu sedih, kita akan bukak quran dan niat "Ya Allah, tunjukkan aku hidayah utk melalui semua ini". Waktu tu, I tambah, "Ya Allah, berikan aku petunjuk untuk mengajar hatiku erti redha dgn takdirMu". Lepas tu I bukak quran dan baca ayat pertama yang ternampak. Soo.. ayat pertama yang kita nampak waktu tu..


Dan (dengan itu) sampaikanlah berita yang mengembirakan kepada orang-orang yang beriman, bahawa sesungguhnya mereka akan beroleh limpah kurnia yang besar dari Allah.
(Al-Ahzaab 33:47)

Atau nak lebih spesifik lagi, perkataan pertama yg kita nampak ialah berita gembira, gee. Lepas tu reverse skit ke ayat yg sblm ayat ni, rupanya ayat ttg "Tidak ada keberatan kpd para Nabi ttg apa yg Allah tlh tentukan kpd mereka (ketentuan Allah)". Allahu, hit's the bull eye. Cakap pasal ketentuan Allah. And then baca ayat selepas tu, ternampak "Dan Allah itu Maha Penyayang terhadap orang orang yang beriman". Sobs :')

Then , just like that, I felt better. Sungguh, pada AlQuran itu ada penawar bagi segala penyakit. Penyakit zahir, batin, penyakit hati. Semua lah ^^, Sooo never give up that easy when you're been put to a test. Al Quran dusturuna - panduan kita :)

Sooo, lastly, I'll leave you guys with this simple formulae ;


G'night everyone! Assalamualaikum :)




Credits: Steffanie|Tutorials|Tumblr inspired layout